Seznam alergenů

*********************************************************

PŘÍLOHA II K NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU)

č.1169/2011 ze dne 25. října 2011
o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

LÁTKY NEBO PRODUKTY VYVOLÁVAJÍCÍ ALERGIE NEBO NESNAŠENLIVOST

1. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, spalda,
kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich, kromě:
a) glukózových sirupů na bázi pšenice, včetně dextrózy ( 1 );
b) maltodextrinu na bázi pšenice ( 1 );
c) glukózových sirupů na bázi ječmene;
d) obilovin použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského
původu

2. Korýši a výrobky z nich

3. Vejce a výrobky z nich

4. Ryby a výrobky z nich, kromě:
a) rybí želatiny použité jako nosič vitamínových nebo karotenoidních přípravků;
b) rybí želatiny nebo vyžiny použité jako čiřicí prostředek u piva a vína

5. Jádra podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6. Sojové boby a výrobky z nich, kromě:
a) zcela rafinovaného sojového oleje a tuků ( 1 );
b) přírodní směsi tokoferolu (E306), přírodního d–alfa tokoferolu, přírodního d–alfa–
tokoferol–acetátu, přírodního d–alfa–tokoferol–sukcinátu ze sóji;
c) fytosterolu a esteru fytosterolu získaných z rostlinných olejů ze sóji;
d) esteru rostlinného stanolu vyrobeného ze sterolu z rostlinného oleje ze sóji

7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), kromě:
a) syrovátky použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského
původu;
b) laktitolu

8. Skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), liskove orechy
(Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium
occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy
(Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a
výrobky z nich, kromě ořechů použitých k vyrobě alkoholických destilátů, včetně
ethanolu zemědělského původu

9. Celer a výrobky z něj

10. Hořčice a výrobky z ní

11. Sezamová semena a výrobky z nich

12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l,
vyjádřeno jako celkový SO 2 , ktere se propočítají pro výrobky určené k přímé
spotřebě nebo ke spotrebě po rekonstituování podle pokynů výrobce

13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14. Mekkýši a výrobky z nich CS 22.11.2011 Úřední věstník Evropské unie L
304/43

Komentáře jsou uzavřeny.